Wyświetlono wypowiedzi wyszukane dla słów: chiński Wiąz Ulmus





Temat: Moje pierwsze drzewko
Wiąz drobnolistny- Ulmus parvifolia

Rodzina wiązowatych obejmuje 18 gatunków na półkuli północnej, zwykle są to drzewa, rzadko krzewy, których liście są pojedyńcze, skrętoległe, zwykle piłkowane lub ząbkowate, często asymetryczne u nasady.

Wiąz drobnolistny zadomowił się na Dalekim Wschodzie, w Chinach, Korei i Japonii. Uchodzi za roślinę mrozoodporną, jednak w naszym klimacie może przemarzać. W naturze jest to niskie drzewko o kulistej koronie i gładkiej szarej korze, która z czasem łuszczy się i odpada.. Jego zaletami jako drzewko bonsai są małe liście i dobra reakcja na cięcia..
Stanowisko:
Widne, w czasie sezonu letniego po przymrozkach wiosennych przenieść drzewko z domowego stanowiska, najlepiej do ogrodu lub na balkon. Uważać na ostre słońce, które może przypalać liście. Zimą stanowsko chłodne, jak najbliżej okna. Temperatura optymalna zimowania wiąza to 10stopni.
Podlewanie i nawożenie:
podlewać, kiedy podłoże przeschnie poprzez zanurzenie doniczki w wodzie. Nie lubi zbyt długo utrzymującej się wilgoci i długotrwałej suszy. Nawozić nawozami do roślin zielonych (częstotliwość nawożenia podana na opakowaniu nawozu) lub bio-goldem. Zimą nawozić raz na miesiąć. Polecane jest nawożenie dolistne.
Przesadzanie.
Młode rośliny co 1-2 lata. Starsze jak korzenie przerosną podłoże. Przy przesadzaniu redukujemy system korzeniowy.
Inne:
wiąz ten odporny jest na holenderską chorobę wiązów.

powodzenia

MOD: Proszę o korzystanie z możliwości edytowania postów a nie dopisywać jeden pod drugim.



Temat: Zimowanie wiąza drobnolistnego na balkonie
Pochodzenie ulmus parvifolia to Południowe Chiny, Japonia , Korea.
Klimat o łągodnych zimach, tak jak przypuszczałeś. Dlatego właśnie możemy być w miarę spokojni o zimujące na zewnątrz u nas wiązy drobnolistne. Tylko silne mrozy mogą dla nich być zagrożeniem.

Zapomniałem dopisać o reakcji wiązu bo wydała mi się oczywista
Oczywiście wiąz teraz pójdzie w tych warunkach "spać". Charakterystyczne jest to, że bardzo różnie postępuje z liśćmi w tym okresie. Jedne egzemplarze zżucą wszystko co mają, inne zżucą część ulistnienia, a niektóre pozostaną przy prawie pełnym. To normalne.
O wegetacji w warunkach zimowych nie ma mowy.





Temat: "Inne" gatunki drzew
Opis drzewa i występowanie

Drzewo o wysokości do 15 m i pierśnicy 60-80 cm. Na świecie występuje61 przedstawicieli rodziny Maraceae. Rośliny z rodzaju Morus to drzewa lub krzewy. Rosną głównie w strefie tropikalnej. Wszystkie rośliny tego rodzaju mają przewody z sokiem mlecznym. Znamy 12 gatunków Morus, z których w Polsce jest uprawiana prawie wyłącznie morwa biała.
Ojczyzną morwy białej jest obszar Chin, Japonii i Indii, gdzie jest jej zasięg naturalny. Na świecie uprawiana jest głównie ze względu na jej udział w hodowli jedwabników.
Drzewo rośnie szybko do wieku 40-50 lat, później dynamika wzrostu spada.Żyje 200-300 lat.

Charakterystyka drewna

Drewno morwy charakteryzuje się wysokimi właściwościami technicznymi.Drewno ma budowę pierścieniowo-naczyniową z wyraźnie zróżnicowanym bielem i twardzielą. Biel wąski, żółtawo-biały o szerokości 2-5 przyrostów rocznych.Twardziel czerwono-brązowa do złocisto-brązowej. Przebieg przyrostów rocznych lekko falisty.

Cechy anatomiczne drewna:

Włókna drzewne o średnicy18-20 mm, promienie drzewne wysokości 30-40komórek grubościennych,
- naczynia w drewnie wczesnym o średnicy 150-250-370 mm,
- w drewnie późnym o średnicy 16-20-90 mm.

Właściwości technologiczne:

drewno ciężkie,twarde, bardzo trudno łupliwe. Oznacza się znaczną kurczliwością. Wykazuje tendencje do paczenia się i pękania. Obróbka skrawaniem trudna, można je jednak dosyć dobrze toczyć. Drewno ma po parzeniu właściwości giętne, dobrze się poleruje i szlifuje, można je lakierować i politurować. Drewno odporna na grzyby i owady. Trwałość w stanie suchym i mokrym duża, na wolnym powietrzu dość duża.
Drewno morwy pod względem właściwości fizyko-mechanicznych można porównać do drewna wiązów Ulmus sp.



Temat: Czy wiązy to nasze rodzime drzewka ?
Po pierwsze Cytrynko , jeszcze raz w imieniu White_mtb podpowiem Ci że warto w sprawach podstawowych poszukać informacji na stronie Szefa ( Banner jest na tej stronie , u góry po lewej )
Dla ułatwienia masz tu link , prościutko do podstronki o wiązie drobnolistnym:

http://www.przyjacielebonsai.pl/wiaz.htm?

A ja "sprzedam" ci jeszcze kilka dodatkowych informacji...
Wiązy to dość liczna grupa drzew i krzewów rozpowszechnionych praktycznie na całym globie. Występowanie 18 gatunków stwierdzono w klimacie umiarkowanym , z czego 3 można spotkać w Polsce w stanie naturalnym , a w hodowli znajduje się około 10-ciu innych. Tak więc jest w czym wybierać. Szukając wiąza na wolności , najczęściej znajdzeisz gatunek Ulmus Minor ( Wiaz Polny ). Pochodzenie tego gatunku obejmuje obszary Europy , Azji a nawet Afryki. Gatunkiem charakterystycznym dla kontynentu azjatyckiego jest Ulmus Pumila , czyli Wiąz Syberyjski. Najbardziej jednak właściwy do kształtowania jako bonsai wydaje się być Ulmus Parvifolia zwany Wiązem Drobnolistnym. Ten gatunek właściwie wywodzi się ze Wschodniej Azji , stąd w opisach White-mtb i Szefa wzmianki o Chinach i Japonii. Porównując średnią wielkosć liścia Wiąza polnego i dronbnolistnego - ten drugi jest mniej więcej połowę mniejszy , a dla bonsaisty stanowi to w tym wypadku główne kryterium wyboru. Jednak wiąza polnego również możesz prowadzić jako bonsai , tyle że nadaje się on raczej na większe okazy ( mam tu na myuśli wysokość 70 cm - 1m , lub wyżej ) i wymaga w odpowiednich okresach , takich technik cięcia aby sprowokowac go do wytworzenia większej ilości , ale za to mniejszych liści. Gatunek ten można chodować jako indoor ( czyli trzymany wewnątrz ) ale wymaga obniżenia mu temperatury na zimę jeśli chcesz aby był silny i odporny na chroby i szkodniki.



Temat: Herbaty, napary i inne
Prof. dr Jakub Mowszowicz
Zioła jako namiastki herbaty
ROŚLINY dostarczają nam różnych napojów, takich jak np. herbaty, kawy, wina i soków, piwo i innego typu alkohole. Napoje typu herbacianego otrzymujemy głównie z liści ziół i kwiatów roślin, natomiast głównym składnikiem napojów typu kawowego są nasiona lub owoce. W XVIII wieku, a nawet jeszcze później herbatę sprzedawano wyłącznie w aptekach jako środek leczniczy.
Od dawien dawna lud polski używał rozmaitych herbatek ziołowych, jak np. liowych, bzowych i innych. Organizmowi człowieka bardzo odpowiadają takie napoje, stąd te na całej kuli ziemskiej różne narody zbierają, suszą i używają dla tego celu różne zioła.
W charakterze namiastek herbaty wykorzystuje się przede wszystkim dziko rosnące rośliny. W Polsce zbierane są liście lub kwiaty z około 50 gatunków ziół.
Suche, niekiedy roztarte, starannie odsiane od pyłu i okruchów liście odpowiednich roślin zalewa się wrzątkiem i po 5 – 10 minutach, napar odpowiednio przecedzony, nadaje się do picia.
W przypadku użycia do tego celu nasion lub korzeni należy po zalaniu ich wrzącą wodą ogrzewać napar jeszcze w ciągu 5 do 15 minut
Nieprzyjemny zapach niektórych herbat ziołowych można usunąć przez dodanie środków aromatycznych. Najczęstszymi środkami poprawiającymi aromat herbatek są: mięta, melisa i lawenda.
Często w skład herbatki ziołowej wchodzi kilka gatunków roślin tworzących mieszankę ziołową.
Dobrą namiastkę herbaty można otrzymać po zmieszaniu następujących składników (w % wg wagi): liście poziomki – 30, liście jeżyny – 30, liście maliny – 20, liście leszczyny – 10, kwiat lipy – 5, ziele macierzanki – 5.
Herbatkę z rumianku podaje się z cukrem i śmietanką. Około 15 gram koszyczków kwiatostanowych rumianku zalewa się 1 l. wrzącej wody. Po 15 min. Płyn przecedza się. Używanie takiej herbaty przed snem powoduje jego niezakłócony, spokojny przebieg.
Uspokajające właściwości na system nerwowy wywierają herbatki ziołowe z nasion anyżu i z liści kocimiętki, melisy, selerów, lubczyka, rozmarynu, szałwii, majeranku, i werbeny.

Oto spis napojów najbardziej popularnych:

1.Berberys (Berberis vulgaris L.)
Liście, Herbatka.

2. Bez czarny (Sambucus nigra L.)
Kwiat, Można dodawać do herbaty indyjskiej w stosunku 1:3.

3. Bez czarny (Sambucus nigra L.)
Kwiat, jako dodatek do naparu mięty tworzy dobrą namiastkę herbaty.

4. Borówka czarna ( Vaccinium myrtillus L.)
Liście, herbatka o przyjemnym i orzeźwiającym smaku.

5. Borówka brusznica (Vaccinium vitis idaea L.)
Liście, herbatka o przyjemnym i orzeźwiającym smaku.

6. Brzoza brodawkowa ( Wetula verrucosa Ehrh.)
Młode liście, dodatek do mieszanek herbacianych

7. Bukwica zwyczajna (Betonicka officinalis L.)
Ziele, herbatka.

8. Czyścica storzyszek (Calamintha vulgaris (L) Druce vel Clinopodium vulgare L.)
Ziele, herbatka

9. Dereń właściwy (Cornus mas L.)
Młode liście, młode liście suszone w cieniu stanowią niekiedy surogat herbaty

10. Dziewanna drobnokwiatowa (Verbascum thapsus L.)
Kwiaty, używa się jako namiastkę herbaty

11. Dziewanna wielkokwiatowa (Verbascum thapsiforme Schard)
Kwiaty, używa się jako namiastkę herbaty

12. Głóg (Crataegus L.)
Młode liście, herbatka

13. Jabłoń dzika (Malus silvestris L. Mill.)
Młode liście, herbatka

14. Komosa piżmowa (Chenopodium ambrosioides L.)
Liście, Używa się w Hiszpanii i Meksyku jako herbatka „The du Mexikue ou d’Aambrosie”

15. Komosa wonna (Chenopodium Borys L.)
Liście, herbatka.

16. Krzyżownica zwyczajna (Polygala vulgaris L.)
Liście, herbatka

17. Lebiodka pospolita (Organum vulgare L.)
Liście, herbatka

18. Ligustr pospolity (Ligustrum vulgare L.)
Liście, herbatka

19. Macierzanka zwyczajna (Thymus pulegioides L.)
Liście, wonny napój – z liści zebranych wiosną

20. Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum L. em. Fr.
Liście, wonny napój – z liści zebranych wiosną

21. Malina właściwa (Rubus idaeus L.)
Liście i owoce, wchodzą w skład mieszanek herbacianych.

22. Marzanka wonna (Asperula odorata L.)
Ziele, dodatek do herbatek ziołowych

23. Melisa lekarska (Melisa officinalis L.)
Liście, wchodzą w skład namiastki herbaty, nadając jej przyjemny aromat

24. Nawłoć pospolita (Solidago virga aurea L.)
Koszyczki kwiatostanowe, herbatka

25. Orzech włoski (Juglanas regia L.)
Liście, wchodzą w skład mieszanek herbacianych

26. Podbiał (Tussilago farfara L.)
Koszyczki kwiatostanowe, wchodzą w skład mieszanek herbacianych

27. Porzeczka czarna (Ribes nigrum L.)
Liście, herbatka

28. Poziomka pospolita (Fragaria vesca L.)
Liście, wysuszone liście dają zdrowy i przyjemny napój

29. Przetacznik leśny (Veronica officinalis L.)
Ziele, używa się jako namiastka herbaty (rzadko)

30. Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.)
Koszyczki kwiatostanowe, herbatka

31. Róża dzika (Rosa canina L.)
Owoce, napar z suszonych owoców jest używany jako namiastka herbaty

32. Szałwia lekarska (Salvia officinalis L.)
Liście, W smaku i wartości mało ustępuje liściom prawdziwej herbaty. Herbatę z liści szałwii lekarskiej chętnie piją w Chinach

33. Śliwa tarnina (Prunus spinosa L.)
Liście i ogonki liściowe, wchodzą w skład mieszanek herbacianych

34. Wiąz (Ulmus L.)
Liście, dodatek do mieszanek herbacianych

35. Wiązówka błotna (Filipendula almaria L.)
Liście i kwiaty, herbatka ziołowa

36. Werbena pospolita (Werbena officinalis L.)
Ziele, herbatka

37. Wierzbówka kiprzyca (Chamaenerionangustifolium L. Scop. vel Epilobium angustifolium L.)
Młode liście, bardzo smaczna herbatka

38. Wiśnia (Cerasus vulgaris mill.)
Liście, wchodzi w skład mieszanek herbacianych

Najlepszy taki zbiór z jakim się dotychczas spotkałem.